Home > auditfile

Auditfile

Overgenomen uit: "Handleiding Auditfile" oktober 1999 uitgegeven door het Min. v. FinanciŽn.

Ongeveer 90% van de ondernemers voert de administratie met behulp van een computer. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maken hierbij meestal gebruik van financiŽle standaardsoftware. Dit betekent dat bijna iedere ondernemer administratieve basisgegevens in digitale vorm bezit. Volgens de fiscale bewaarplicht moeten ondernemers deze gegevens in digitale vorm bewaren en aanleveren tenzij hun administratie zo gering is dat deze in uitgeprinte vorm gemakkelijk kan worden gecontroleerd. Fysieke verdichting van gegevens is alleen toegestaan als de achterliggende, gedetailleerde gegevens bewaard blijven en binnen redelijke tijd in te zien zijn.

Een controle door de Belastingdienst is nog vaak papier-georiŽnteerd. Hierdoor worden de voordelen van het gebruik van digitale gegevens voor zowel de ondernemer als de Belastingdienst onvoldoende benut. Met de Auditfile kunnen die voordelen wťl worden benut. Voordelen van de Auditfile voor de ondernemer zijn onder andere:

De Belastingdienst stimuleert ondernemers om voor een controle gebruik te maken van de Auditfile, maar verplicht ondernemers daar niet toe.

U kunt een Auditfile aanmaken via Overzicht, Boekingsverslagen.